Nederland anskaffer NASAMS og NOMADS luftvern fra KONGSBERG

Regjeringen i Nederland har kunngjort planer om å anskaffe NASAMS og NOMADS luftvernsystemer fra Kongsberg Defence & Aerospace (‘KONGSBERG’) i en avtale som forventes å ha en verdi på omtrent 11 milliarder norske kroner.

Den 14. oktober leverte den nederlandske regjeringen en anbefaling til parlamentet, som skisserer intensjonen om å anskaffe de nye systemene som en del av CITADEL-programmet, et omfattende integrert luft- og missilforsvarsprogram.

– Nederlands planer om å anskaffe NOMADS og nye NASAMS-systemer vil betydelig forbedre landets operasjonelle kapasiteter. Anskaffelsen understreker NASAMS' posisjon som verdens ledende luftvernsystem for middels rekkevidde, og viktigheten av NOMADS som et effektivt supplement til NASAMS, som tilbyr en mobil og integrert luftvernløsning for NATO-allierte, sa Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Nederland anskaffet først NASAMS-systemet i 2006. De nye anskaffelsene vil forbedre og utvide landets bakkebaserte luftforsvarsevner. NASAMS kan bruke en blanding av missiler i tillegg til AMRAAM. AMRAAM-Extended Range og AIM-9X Sidewinder tilbyr både lengre- og kortere-rekkevidde kapasiteter.

I tillegg til NASAMS inkluderer CITADEL-løsningen også National Manoeuvre Air Defence System, NOMADS – en svært mobil luftvernkonfigurasjon med kortdistansemissiler, tilpasset beskyttelse av bakkestyrker i et dynamisk og omstridt landkrigsmiljø.

NOMADS har to utskytningsenheter, hver med to missiler, en 3D-radar og en KONGSBERG PROTECTOR fjernstyrt våpenstasjon. NOMADS er fullt integrert med NASAMS og andre NATO-systemer, noe som muliggjør autonome og nettverksbaserte operasjoner med flere kjøretøy.

KONGSBERG vil samarbeide med nederlandsk industri, og leveransene av våpensystemene starter i 2028.

Selskapet ønsker ikke å gi ytterligere uttalelser før kontrakten er signert, noe som forventes å gjennomføres senere i år.

Ivar Simensen

Related News

Read all our press releases